Ziekte van Bechterew
Wat is de ziekte van Bechterew?
Bij de ziekte van Bechterew kunnen uw wervelgewrichten, schouders, heupen, borstbeen en/of knieën ontstoken zijn. De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening, waarbij vooral de gewrichten van bekken, rug, heupen en knieën ontstoken raken. Dit veroorzaakt pijn, stijf worden en mogelijk ook verkromming van de wervelkolom. De Latijnse naam voor de ziekte van Bechterew is spondylitis ankylopoetica (SA).
2 op de 1000 mensen hebben de ziekte van Bechterew. De aandoening begint meestal tussen 15-35 jaar en komt wat vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte verloopt bij iedereen weer anders. Bij mannen verloopt de ziekte meestal
agressiever dan bij vrouwen. Bechterew kan grote invloed hebben op uw dagelijks leven.
Hoe ontstaat de ziekte van Bechterew?
Over het ontstaan van de ziekte van Bechterew is nog weinig bekend. Mogelijk zijn darminfecties en urineweginfecties een aanleiding. Zeker is dat een erfelijke factor meespeelt. Want binnen een familie komt de aandoening vaak bij meerdere personen voor. Bij ruim negentig procent van de mensen met Bechterew komt in het bloed de erfelijke factor HLA-B27 voor. Toch zegt dat niet alles. Acht procent van de bevolking heeft deze factor namelijk wel in het bloed, maar heeft niet de ziekte van Bechterew. De aanwezigheid van de erfelijke factor is dus niet meer dan een aanwijzing. Het bepalen van de factor HLA-B27 is dus alleen zinvol als er klachten zijn die wijzen op een ontsteking van gewrichten in rug of bekken. Dat kan een duidelijke aanwijzing zijn voor het ontwikkelen van de ziekte van Bechterew.
Wat merkt u van de ziekte van Bechterew?
De ziekte van Bechterew begint met pijn en stijfheid, vooral laag in de rug. Na de rugwervels raken ook gewrichten van schouder, heup en knieën ontstoken. U bent vaak moe. In een latere fase kunnen uw ogen, hart en andere organen eveneens ontstoken raken.
De eerste klachten ontstaan gemiddeld rond het 25e jaar. Het begint met pijn en stijfheid, vooral laag in de rug en de bilstreek. De klachten treden vooral ‘s ochtends op of als u lang in dezelfde houding heeft gezeten. Beweging vermindert uw klachten, maar in de loop van de dag kunnen ze door inspanning weer toenemen. U kunt moe zijn en de pijn kan u ‘s nachts uit uw slaap houden. En u kunt moeite hebben om in bed om te draaien. Gewrichten raken ontstoken en kunnen zwellingen en pijn veroorzaken. Vaak gaat dit weer over. Soms blijven de ontstekingen bestaan en leiden ze tot beschadigingen. Als de klachten optreden bij uw borstbeen, kan de borstkas verstarren. Dit geeft een benauwd gevoel. Veel mensen met Bechterew zijn moe. Dit is een overheersend symptoom van de ziekte.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Vaak baseert de reumatoloog zijn diagnose op uw verhaal en lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek kan de diagnose ondersteunen. Pas later zijn op een röntgenfoto beschadigde gewrichten te zien.
Hoe verloopt de ziekte van Bechterew?
De ziekte van Bechterew kan leiden tot vergroeiing van de rugwervels aan elkaar. Hierdoor wordt uw rug stijf, maar de pijn neemt meestal af. De ziekte van Bechterew is een progressieve ziekte, wat wil zeggen dat de klachten in de loop van de tijd erger worden. Het begint met pijn en stijfheid, die vooral laag in de rug optreedt. En u kunt erg moe zijn dat heel overheersend is. Vervolgens raken andere gewrichten ontstoken, zoals schouders, heupen en knieën. Ook organen kunnen ontstoken raken, zoals ogen, hart, nieren en darmen. Het beloop kan nogal per persoon verschillen.
Hoe ziet de behandeling eruit?
De behandeling van de ziekte van Bechterew richt zich op het afremmen van uw klachten en op het zo goed mogelijk blijven functioneren. Naast medicijnen krijgt u het advies om te oefenen. De ziekte van Bechterew is niet te genezen. Medicijnen kunnen de ontsteking afremmen en de pijn en stijfheid bestrijden. Het kan beweeglijkheid bevorderen en de vorm en functie van de wervelkolom behouden. Naast medicijnen is dagelijks oefenen het belangrijkst.
Wat kunt u zelf doen?
Heeft u een reumatische aandoening? Dan is regelmatig bewegen extra belangrijk omdat het:
- botontkalking tegengaat
- gewrichten soepel houdt
- spieren sterker maakt
- goed is voor uw conditie
- hart en longen sterker maakt
- het vetpercentage vermindert
- cholesterol verlaagt.