Artrose

Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Daarnaast verandert het bot, direct onder het kraakbeen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijnklachten en verminderd functioneren. Vaak raakt het gewricht ook (licht) ontstoken, waarbij roodheid en/of zwelling optreed. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en pezen om het gewricht geïrriteerd raken.

Er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van artrose vergroten:

  • Leeftijd: Hoewel artrose vaker voorkomt bij oudere volwassenen, kan het ook voorkomen bij jongere mensen.
  • Overgewicht: Een te hoog lichaamsgewicht belast de gewrichten extra, wat kan leiden tot meer pijn.Vetweefsel produceert ook stoffen die ontstekingen en pijn kunnen verergeren, en mogelijk versnelt het de afbraak van kraakbeen.
  • Blessures of gewrichtsbeschadigingen: Een eerdere blessure of beschadiging van een gewricht verhoogt het risico op artrose in dat gewricht.
  • Intensieve sporten: Sporten die de gewrichten sterk belasten, zoals bepaalde balsporten, vechtsporten, wintersporten en krachtsporten, kunnen het risico op artrose vergroten.
  • Langdurige zware fysieke belasting: Langdurig zwaar lichamelijk werk kan de gewrichten overbelasten en het risico op artrose verhogen.
  • Ontstekingsreuma: Gewrichtsontsteking veroorzaakt door aandoeningen zoals reumatoïde artritis (RA) kan ook leiden tot artrose.
  • Aangeboren afwijkingen van de gewrichten: Sommige mensen hebben vanaf de geboorte een structurele afwijking in een gewricht, zoals heupdysplasie, wat het risico op artrose kan vergroten.
     

GLA:D

Wij bieden het landelijk artroseprogramma GLA:D aan. Dit is een effectief behandelprogramma voor mensen met knie- en heupartrose. Het programma is ontwikkeld op basis van uitgebreid onderzoek onder 100.000 patiënten en heeft positieve resultaten laten zien in tien verschillende landen. GLA:D helpt om pijn te verminderen, functie en kwaliteit van leven te verbeteren, en een actieve levensstijl te bevorderen. Onze fysiotherapeuten zijn speciaal getraind en gespecialiseerd in de behandeling van artrose en de uitvoering van het GLA:D programma.

Het GLA:D programma biedt patiënten met knie- en heupartrose een effectieve behandelmethode om de kwaliteit van leven te verbeteren en een operatie uit te stellen. Tijdens het programma leer je over artrose, de impact ervan op je lichaam en hoe je actief kunt bijdragen aan je herstel en welzijn. In groepsverband ga je actief aan de slag met een oefenprogramma. De adviezen en oefeningen kun je ook na het programma blijven gebruiken om je vooruitgang op lange termijn te behouden.

Terug naar overzicht

Heb je vragen, of wil je meer informatie?

Neem dan contact met ons op!

"Ik ben heel fijn geholpen. Ga zo door!"

"Goed luisterend oor naar mijn klachten"

Jouw mening is voor ons belangrijk
Help ons en laat je ervaring achter.

© 2024 - Vita Compleet
Created by LR Internet