Nieuwe heup
Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom. De halfronde kom bevindt zich in het bekkenbot, de bolronde kop zit aan de bovenzijde van het bovenbeen. De kop en de kom zijn normaal bedekt met glad en veerkrachtig kraakbeen. De botdelen van het gewricht blijven op hun plaats door een stevig kapsel. Om dit kapsel heen bevinden zich pezen en spieren. De spieren zorgen voor de beweeglijkheid van het gewricht; de benige gedeelten voor stevigheid.
Er wordt gesproken van slijtage als het kraakbeen is aangetast en het bewegen pijn doet. Bij de meeste vormen van slijtage is niet bekend wat precies de oorzaak is. Het komt in ieder geval niet door veel en hard werken. Soms is de oorzaak een reumatische ontsteking van het gewricht.
Klachten
Pijn is het belangrijkste signaal. Dit kunt u voelen in de lies, maar de pijn kan ook uitstralen naar de bilstreek en het bovenbeen. Soms zelfs naar de knie en het onderbeen. De pijn is meestal knagend, maar verergert door bewegen. Ook ‘s nachts kunt u pijn voelen. Stijfheid merkt u bij het uit bed stappen of als u opstaat uit de stoel. Het lopen wordt moeilijker alsook traplopen en bukken. Het fietsen gaat op een gegeven moment ook niet meer.
Operatie
Na het desinfecteren van het te opereren gebied maakt de orthopedisch chirurg een snee aan de buitenzijde van het bovenbeen. Na het openen van het gewrichtskapsel haalt hij de kop uit de kom. De kop van het bovenbeen wordt afgezaagd en de kom wordt schoongemaakt. In deze kom krijgt u de nieuwe kom en in het bovenbeen met een metalen pen: de nieuwe heupkop. De pen en kom worden bevestigd met of zonder botcement, afhankelijk van de soort prothese.
Behandeling fysiotherapie
U krijgt in het ziekenhuis al bezoek van de dienstdoende fysiotherapie daar. Van diegene krijgt u ook een protocol mee dat u de eerste weken zult gaan volgen.
De eerste weken zullen wij u aan huis komen behandelen mocht u niet instaat zijn naar de praktijk te kunnen komen.
De eerste behandelingen staan in het teken van de beweeglijkheid te bevorderen, de pijn te verminderen, het vocht (mits aanwezig) te verminderen en de spierkracht weer terug te krijgen in het bovenbeen.
Wanneer dit gestabiliseerd is kunnen we de oefenvormen gaan uitbreiden en gaan we er voor zorgen dat u z.s.m. weer zonder krukken kunt functioneren. Dit ligt per cliënt en per operatie weer anders. Vergelijken met mede-cliënten wordt dan ook afgeraden.