Polymyalgie
Wat is polymyalgia rheumatica?
Als u polymyalgia rheumatica (PMR) heeft, krijgt u last van spierpijn en stijfheid in uw nek, schouders of bekken. De ziekte komt bijna alleen voor bij mensen boven de 50 jaar. Vrouwen krijgen het twee keer zo vaak als mannen. Polymyalgia rheumatica (PMR) wordt ook wel spierreuma genoemd.
Hoe ontstaat polymyalgia rheumatica?
Er wordt veel onderzoek gedaan, maar het is nog niet duidelijk waardoor polymyalgia rheumatica veroorzaakt wordt. Wel is bekend dat het niet erfelijk is.
Wat merkt u van polymyalgia rheumatica?
Als u polymyalgia rheumatica heeft, krijgt u plotseling last van hevige spierpijn en stijfheid in uw nek, schouders of heupen. Kenmerkend is dat u deze pijn aan beide kanten van uw lichaam heeft. Als u de pijn eenmaal heeft en dan gaat terugdenken, herinnert u zich waarschijnlijk dat u zich al een tijdje niet helemaal fit voelde. U was vaker moe, misschien merkte u dat u wat magerder werd of uw temperatuur was iets verhoogd.
De belangrijkste klachten bij PMR:
- plotselinge pijn en stijfheid in het gebied van uw heupen en schouders aan beide kanten van uw lichaam
- de pijn en stijfheid zijn meestal ’s nachts en ’s ochtends het hevigst
- depressieve gevoelens
- vermagering en gebrek aan eetlust
- gebrek aan energie
Heeft u naast de klachten in het gebied van uw heupen en schouders ook hoofdpijn aan één kant van uw hoofd? Dan kan het zijn dat u arteriitis temporalis (RCA)heeft. Dat is een ontsteking van een bloedvat bij uw slaap. Meestal is alleen het bloedvat aan één kant van het hoofd ontstoken, maar u kunt ook een ontsteking aan beide kanten hebben. Arteriitis temporalis is een ernstige vorm van polymyalgia rheumatica.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Om de diagnose te kunnen stellen, stelt uw arts een aantal vragen om de klachten in beeld te brengen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Uw arts doet een bezinkingssnelheidtest (BSE) om te meten hoe snel de rode bloedcellen in uw bloed zakken. Rode bloedcellen van mensen met een ontsteking zakken sneller dan die van gezonde mensen. Zakken uw rode bloedcellen sneller, dan heeft u een ontsteking. Het is dan nog niet zeker of die ontsteking wordt veroorzaakt door polymyalgia rheumatica. Om andere ziektes uit te sluiten, volgt ander onderzoek, bijvoorbeeld röntgenfoto’s. Als uw arts geen andere ziektes kan vaststellen, zal hij de diagnose polymyalgia rheumatica uiteindelijk stellen op basis van uw leeftijd (> 50 jaar?), uw klachten en uw bloedbezinking. Als uiteindelijk blijkt dat het medicijn prednison helpt tegen uw klachten, dan is het helemaal zeker dat u de ziekte heeft. Meestal is het uw huisarts die het ziektebeeld herkent en behandelt. Als hij de diagnose niet duidelijk kan stellen, verwijst hij u door naar een internist of reumatoloog.
Hoe verloopt polymyalgia rheumatica?
Polymyalgia rheumatica gaat eigenlijk altijd over. De meeste mensen hebben de ziekte 2 tot 3 jaar, maar korter of langer kan ook. Als het niet lukt om de medicijnen af te bouwen en u blijft lichamelijke klachten houden, dan is er meestal iets anders aan de hand. Uw arts gaat u dan opnieuw onderzoeken om te kijken of u misschien reumatoïde artritis (RA) of arthrose heeft.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Om polymyalgia rheumatica te behandelen krijgt u medicijnen. Soms alleen ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), maar meestal zal uw arts prednison voorschrijven. Als u reuma heeft, krijgt u met verschillende behandelaars te maken: de reumatoloog, een reumaverpleegkundige, een fysiotherapeut en een ergotherapeut. Zij kunnen u helpen om te gaan met de gevolgen van reuma.
Wat kunt u zelf doen?
- Luister naar uw lichaam, neem signalen als moeheid en pijn serieus
- Verdeel uw energie, wissel zwaar en licht werk af
- Geef uw grenzen aan
- Neem vaker een korte pauze en pas uw werktempo aan
- Kijk of u uw werkrooster beter kunt laten aansluiten op uw mogelijkheden
- Voorkom dat uw werkdruk te hoog wordt.