Acuut reuma
Wat is acuut reuma?
Acuut reuma komt in de westerse landen nog maar weinig voor. Als het al optreedt, dan gebeurt dit vooral bij kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Voordat zij acuut reuma krijgen, hebben zij meestal last van een keelinfectie.
Acuut reuma ontstaat na infectie met een bepaalde streptokok (de groep-A-streptokok). Deze bacterie komt veel voor en zorgt vaak voor keelinfecties en hoge koorts. Opvallend is dat de gewrichtsklachten verspringen: u heeft last van steeds een ander gewricht. Meestal is dat de knie, de elleboog, de enkel of de pols.
Hoe ontstaat acuut reuma?
Acuut reuma ontstaat als het immuunsysteem de eigen weefsels aanvalt. Dat gebeurt als een reactie op de infectie. Dit is een ‘verkeerde’ reactie van het immuunsysteem: het hoort niet zo te reageren. Acuut reuma valt daarom onder de auto-immuunziekten.
Wat merkt u van acuut reuma?
Acuut reuma begint meestal met hoge koorts, vermoeidheid, verminderde eetlust, buikpijn, bleekheid en neusbloedingen.Vervolgens worden uw gewrichten pijnlijk door ontstekingen. De medische naam hiervoor is artritis. Opvallend is dat de gewrichtsklachten verspringen: om de beurt krijgt u last van één gewricht. Heel soms zijn verschillende gewrichten tegelijk ontstoken maar de ontstekingsverschijnselen zijn vaak vrij hevig. Het is ook mogelijk dat u zich alleen ziek voelt en bijna geen pijn heeft.
Ook kunt u bij acuut reuma last krijgen van afwijkingen aan het zenuwstelsel. Dit merkt u aan zwakte van uw spieren en ongecontroleerde bewegingen van uw armen, benen en gezicht. Deze typische bewegingen worden chorea of Sint-Vitusdansgenoemd. Meestal ontstaan deze klachten 1 tot 6 maanden na de keelinfectie. Deze afwijkingen komen meestal voor bij volwassenen, vooral bij zwangere vrouwen.
Ook kunt u huiduitslag krijgen op uw romp, bovenarmen en bovenbenen. Last van onderhuidse knobbeltjes aan de strekzijde van uw gewrichten komt ook voor.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Acuut reuma lijkt veel op sommige andere infectieziekten en reumatische aandoeningen. Uw arts baseert de diagnose vooral op de resultaten van bloed- en lichamelijk onderzoek.
Hoe verloopt acuut reuma?
Acuut reuma verloopt vaak in aanvallen. De ziekte gaat meestal weer vanzelf over. Wel kunt u hartklachten houden, als bijvoorbeeld uw hartklep is beschadigd. Met als gevolg op latere leeftijd mogelijk hartritmestoornissen en hartfalen. U kunt meerdere keren achter elkaar acuut reuma krijgen. De gewrichtsontstekingen genezen meestal zonder blijvende gevolgen.
Als acuut reuma niet wordt behandeld, geneest het meestal spontaan binnen ongeveer 5 maanden. Als de afwijking ernstig is, kan het nodig zijn dat u geopereerd wordt.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Naast medicijnen dient u bedrust te houden, meestal totdat de acute ziekteverschijnselen zijn verdwenen. De ernst van de hartafwijkingen, bepaalt of u rust moet houden.
In de eerste 5 jaar na uw eerste aanval van acuut reuma heeft u kans op herhaling van de klachten. Het is heel belangrijk om nieuwe aanvallen te voorkomen.
Bij de behandeling van acuut reuma kunt u te maken krijgen met verschillende behandelaars: uw arts, een reumaverpleegkundige, een oefentherapeut of een ergotherapeut.
Wat kunt u zelf doen?
- Luister naar uw lichaam, neem signalen als moeheid en pijn serieus;
- Verdeel uw energie, wissel zwaar en licht werk af;
- Geef uw grenzen aan;
- Neem vaker een korte pauze en pas uw werktempo aan;
- Kijk of u uw werkrooster beter kunt laten aansluiten op uw mogelijkheden;
- Voorkom dat uw werkdruk te hoog wordt.