A-specifieke lage rugklachten

Lage rugpijn is vaak een gevolg van overbelasting van de spieren en banden of een instabiliteit en komt veel voor in onze maatschappij. De pijn kan er acuut inschieten maar ook meer chronisch aanwezig zijn. Sommige krijgen het maar één keer, bij anderen komt het vaker terug. Uit bed komen en opstaan uit de stoel kan dan een hele toer zijn.

Oorzaak rugklachten

Het is lang niet altijd duidelijk waarom iemand rugklachten krijgt. Regelmatig spelen meerdere factoren een rol. Bijvoorbeeld een slechte lichamelijke conditie, veel autorijden, een verkeerde houding en spanningen. Lage rugpijn kan optreden door bijvoorbeeld overbelasting van de rug, zoals te zwaar of verkeerd tillen, maar ook door te weinig beweging. Mensen spannen hun rugspieren vaak aan zonder dat ze het in de gaten hebben. Langdurig uw rugspieren aangespannen houden leidt vaak tot klachten.
Pijn heeft een signalerende functie. Denk hierbij aan het flink rekken van je spieren. Lage rugpijn is vervelend, maar wordt meestal niet veroorzaakt door iets ernstigs. Door een juiste houding en in beweging te blijven, nemen de klachten vaak af. Meestal zijn de ergste klachten binnen een week over.

Wat kunt u zelf doen?

Als mensen pijn hebben zijn ze geneigd om niet of minder te bewegen. Voor rugklachten geldt over het algemeen dat bewegen een gunstig effect heeft op het herstel. U bent dan ook dé persoon die uw rugklachten het meeste kan beïnvloeden.
Een aantal tips die u kunnen helpen:

 • zit niet langer dan een half uur achter elkaar,
 • blijf niet te lang stilstaan,
 • voorkom voorover buigen. Zak liever door de knieën,
 • voorkom tillen in de eerste week,
 • als u zit, zit dan met een lichte holling in uw rug en op een rechte stoel. Eventueel met een   klein kussentje in de holling van uw rug,
 • loop regelmatig een (klein) stukje,
 • zet regelmatig je handen in de rug en hang dan zo ver mogelijk achterover,
 • ga een paar keer per dag 15 minuten op de buik liggen en steun op de onderarmen,
 • warmte verlicht de rugpijn. Neem liever een warme douche i.p.v. bad,
 • bedrust is over het algemeen niet nodig. Als het niet anders kan, blijf dan niet langer dan 2 dagen in bed,
 • bij veel pijn kan paracetamol deze verlichten, waardoor u gemakkelijker kunt bewegen.

Door deze adviezen te volgen komt u het snelste door deze vervelende periode heen.

Behandeling

Lage rugklachten kunnen op vele verschillende manieren behandeld worden. Manuele therapie is hier een hele effectieve therapievorm voor (zie uitleg Manuele therapie bij specialisaties/therapieën). Verder kan ook gekozen worden voor algemene fysiotherapie, de behandelvormen zijn uiteenlopen en er zal door de fysiotherapeut gekeken worden welke behandelvorm het beste resultaat zal geven. Dit kunnen zijn massage, oefentherapie en houdingscorrectie. Vaak is het een combinatie van bovenstaande behandelvormen.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar overzicht

Heb je vragen, of wil je meer informatie?

Neem dan contact met ons op!

"Ik ben heel fijn geholpen. Ga zo door!"

"Goed luisterend oor naar mijn klachten"

Jouw mening is voor ons belangrijk
Help ons en laat je ervaring achter.

© 2024 - Vita Compleet
Created by LR Internet