Diabetes type II

Wat is diabetes?

Alle voedingsstoffen die we dagelijks binnenkrijgen, worden in het lichaam omgezet in brand- en bouwstoffen. Zo worden koolhydraten(een verzamelnaam voor zetmeel en suikers) in het lichaam omgezet in glucose. Via het bloed wordt de glucose vervoerd naar verschillende organen. Om toegang te krijgen tot de organen is insuline nodig. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier geen of weinig insuline aan of werkt de door het lichaam aangemaakte insuline onvoldoende. De bloedglucosewaarde (hoeveelheid suiker) in het bloed is daardoor hoger dan normaal.

Klachten bij diabetes

Een hoge bloedglucosewaarde kan allerlei klachten veroorzaken, zoals dorst, veel plassen en vermoeidheid. Bewegen is voor mensen met diabetes extra belangrijk, omdat hierdoor de bloedglucosewaarde in het bloed wordt verlaagd en de insuline beter zijn werk kan doen. Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed te ver daalt, kan dit leiden tot een ‘hypo’. Een hypo herkent u aan: transpireren, bleek zien, onduidelijk praten, een hongerig gevoel, gapen, prikkelingen om de mond, beven en stemmingsveranderingen.

Advies

  • Volg het beweegprogramma diabetes type II
  • Beweeg (wandel, fiets of zwem)
  • Eet gezond voor een gezond gewicht
  • Houd uw conditie op peil, sport in gezelschap
  • Zorg dat u altijd een koolhydraatrijke snack bij u heeft
  • Luister naar de signalen van uw lichaam
  • Let goed op uw bloedglucosewaarde
  • Stop met sporten als u een hypo voelt aankomen.

Bewegen is gezond en helpt klachten bij diabetes te voorkomen. Hebt u ook diabetes en vindt u het moeilijk om voldoende te bewegen? Weet u niet goed wat u wel en niet kunt? Dan is het beweegprogramma diabetes type II echt iets voor u.
Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut. Daarnaast is het beweegprogramma in groepsverband met mensen die ook bekend zijn met diabetes. Ook verzorgt een diëtiste een aantal lessen over voeding.

Terug naar overzicht

Heb je vragen, of wil je meer informatie?

Neem dan contact met ons op!

"Ik ben heel fijn geholpen. Ga zo door!"

"Goed luisterend oor naar mijn klachten"

Jouw mening is voor ons belangrijk
Help ons en laat je ervaring achter.

© 2024 - Vita Compleet
Created by LR Internet