Headerafbeelding
Lid van Parkinsonnet

Parkinson


Fysiotherapie en de ziekte van Parkinson

Parkinson is een ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen, waarbij de zwarte kernen in de hersencellen afsterven en er een tekort aan dopamine ontstaat. Dit zorgt voor een groot deel van de problemen en symptomen. De Ziekte van Parkinson uit zich bij ieder mens anders. Het treft mannen en vrouwen van jong tot oud.

Symptomen die voor kunnen komen zijn bijvoorbeeld trillende handen, depressies, traagheid in bewegen, vastgenageld staan op de vloer en weinig initiatief meer nemen. Ieder heeft zijn eigen Parkinson. De behandeling en begeleiding bij Parkinson is specialistisch en vraagt om een deskundige aanpak. Wat zijn de behoefte en wensen van degene met Parkinson en hun naasten? Wij, een team van zorgverleners, zijn daarom betrokken bij de zorg. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor mensen met Parkinson: medicatie, chirurgie en paramedische hulp (fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en hulp van de Parkinson verpleegkundige). Net zoals andere disciplines kunnen wij als fysiotherapeuten een steentje bijdragen aan de kwaliteit van leven bij mensen met de ziekte van Parkinson.

ParkinsonNet

ParkinsonNet is een landelijk netwerk van meer dan 3400 zorgverleners die zich specialiseren in de ziekte van Parkinson. Het netwerk is ervoor om hoogwaardige kwaliteit van zorg te leveren aan mensen met Parkinson. Dit doen zij door een netwerk te creëren waarbij de samenwerking tussen verschillende zorgdisciplines verbeterd wordt en de expertise van zorgverleners vergroot wordt door middel van scholingen. Dit is nodig omdat het aantal mensen met Parkinson erg snel groeit. Waar we op dit moment 56800 mensen met de ziekte van Parkinson hebben, zal dit binnen enkele jaren verdubbelen.

Oefengroep in Velden

Sinds kort hebben wij een oefengroep bij Vita Compleet in Velden voor mensen met Parkinson of een andere neurologische aandoening.
Op vrijdag middag van 15 uur – 16 uur kunt u onder begeleiding van Marijn Weren hieraan deelnemen. Parkinson en andere neurologische aandoeningen hebben een invloed op bewegen en een grote impact op de kwaliteit van leven. Heeft u klachten of symptomen ten gevolgen hiervan? Uit onderzoekt blijkt dat sporten een positief effect heeft.


Sinds december 2021 is Marijn Weren bij ParkinsonNet aangesloten. Zij is op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van Parkinson en kan via het netwerk makkelijk samenwerken met collega-zorgverleners uit diverse disciplines.

Heeft u vragen over de fysiotherapeutische behandeling bij Parkinson? Of heeft u overige vragen? Neem gerust contact op met de praktijk 077 4722 495 of mail naar info@vita-compleet.nl 

Zou u graag meer willen weten over deze ziekte? Klik dan op één van de volgende links:

 

© Vita Velden - Fysiotherapie