Headerafbeelding

Obesitas

Wat is obesitas?

Obesitas is een chronische ziekte waarbij er een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat dat dit aanleiding geeft tot gezondheidsrisico's. Er wordt van obesitas gesproken als er sprake is van ernstig overgewicht, hiervan is sprake als het BMI hoger is dan 30.
Obesitas ontstaat als het lichaam meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is voor de maximale energiebehoefte. De noodzakelijke hoeveelheid energie wordt uit de voedingsstoffen gehaald en verbrand. Het overschot slaat je lichaam op als reservevoorraad in de vorm van vet.

Klachten bij obesitas

Een van de eerste consequenties van gewichtstoename is insulineresistentie, waarbij de normale werking van insuline is verstoord. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes mellitus (zie diabetes type II). Obesitas zorgt echter ook voor een groter risico op hart- en vaatziekte, maar ook artrose en ademhalingsproblemen kunnen optreden als gevolg van obesitas.

Advies

• Volg het beweegprogramma obesitas
• Houd uw conditie op peil, sport in gezelschap
• Zorg dat u altijd een koolhydraatrijke snack bij u heeft
• Luister naar de signalen van uw lichaam
• Eet gezond voor een gezond gewicht
• Beweeg (wandel, fiets of zwem)

Bewegen is gezond en helpt klachten bij obesitas te voorkomen. Hebt u ook obesitas en vindt u het moeilijk om voldoende te bewegen? Weet u niet goed wat u wel en niet kunt? Dan is het beweegprogramma obesitas echt iets voor u.
Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut. Daarnaast is het beweegprogramma in groepsverband met mensen die ook bekend zijn met obesitas. Ook verzorgt een diëtiste er een aantal lessen over voeding.
Het beweegprogramma duurt in totaal 12 weken en bestaat uit 2 trainingen per week.

© Vita Velden - Fysiotherapie