COPD
Wat is dat eigenlijk?
COPD is een longziekte waarbij:
a) een obstructie van de longwegen is ontstaan;
b) een hogere slijmproductie ontstaat die mogelijk ook de luchtwegen gedeeltelijk verstopt en zelfs uitademen kracht kost;
c) waarbij een verminderde gasuitwisseling ontstaat in de longblaasjes van enerzijds verse zuurstof en anderzijds verbruikte lucht met veel kooldioxide.
Je conditie gaat achteruit. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals boodschappen doen, traplopen of zelfs aankleden.
COPD is een verzamelnaam voor:
- Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn je bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van je luchtpijp naar je longen. Daardoor maakt jouw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger. - Longemfyseem
Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in je bloed komt. En dat je afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kun je het erg benauwd krijgen.
De belangrijkste taak van de fysiotherapeut is;
Allereerst het in kaart brengen van de fysieke beperkingen die het gevolg zijn van COPD. Daarnaast dient er ingeschaald te worden in welke risicogroep de COPD-patiënt valt. Dit is belangrijk in verband met het aantal fysiotherapiebehandelingen die per jaar vergoed worden.
Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van het zorgprogramma COPD. De fysiotherapeut bekijkt samen wat er nog lukt bij het bewegen en waarin je wordt belemmerd door een beperkte longfunctie. De behandeldoelen zijn gericht op fysieke activiteit en capaciteit, je conditie maar ook je spierkracht. Daarnaast wordt gewerkt aan het verbeteren of optimaliseren van de ademspierfunctie.
Onze collega Joep Segers is bezig zich middels cursussen in de COPD te specialiseren.
Maakt u graag een afspraak met Joep of heeft u vragen?
Bel dan met de praktijk 077 472 24 95 of mail naar info@vita-compleet.nl
