Nieuws!

Vita Arcen

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie of Manuele Lymfdrainage

Wat doet een oedeemfysiotherapeut?
De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.


Oedeem komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam, die functioneren als een pomp. Daardoor voert het lichaam vocht af via de lymfe- en bloedbanen.

Manuele lymfdrainage
Hij maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst hij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. 

Bij Vita Compleet is Manouk Gibbon werkzaam als onder andere oedeemfysiotherapeut. Zij werkt op onze locaties Velden en Arcen.
Heeft u vragen aan haar? Stel ze dan gerust.

Ze is bereikbaar op de praktijk 077 472 24 95 of via email info@vita-compleet.nl 

Manouk Gibbon

Ga terug
© Vita Velden - Fysiotherapie