Nieuws!

Vita Arcen

Hielspoorklachten

Fasciopathia Plantaris, in de volksmond hielspoor genoemd, is een (chronische) ontsteking van de voetzoolpees (fascia plantaris) op de plaats waar deze aan het bot van de hiel (calcaneus) vastzit. Deze peesplaat verbindt het hielbot met de voorvoet. De ontsteking ontstaat meestal door overbelasting. Dat kan zijn door bijvoorbeeld een verkeerde opbouw bij het hardlopen, maar ook door overgewicht, slechte schoenen of voetafwijkingen als platvoeten.

Pijn wordt voornamelijk ervaren bij de eerste stappen na rust.  De pijn  neemt gedurende activiteit af en kan naarmate de dag duurt toenemen. De voetfunctie is beperkt en gaat vaak gepaard met pijn en stijfheid van de voet. Dit leidt in veel gevallen tot noodzakelijke aanpassing van dagelijkse activiteiten en heeft invloed op de levenskwaliteit.

Hielspoorklachten zijn vervelend maar kunnen geen kwaad. Het herstel van een chronische peesplaatontsteking duurt drie tot negen maanden. Bij 88% van de patiënten zijn de klachten na drie tot negen maanden verminderd, waarvan 20% na acht weken klachtenvrij is. Hoe langer de klachten aanwezig zijn, hoe langer de herstelperiode zal zijn.

Advies :

  • Blijf bewegen maar neem rust als u weer pijn krijgt. Doorgaan bij pijn vertraagt het herstel.
  • Zorg bij sporten dat u minder zwaar traint en bouw de training geleidelijk op om te voorkomen dat de pijn verergert.
  • Vermijd harde ondergrond, snel van start gaan (zonder de spieren eerst op te warmen en op te rekken), snelle sprints, en krachtig afzetten (springen) als u merkt dat dat pijn doet.
  • Als u tijdens het sporten klachten houdt, kies dan tijdelijk voor zwemmen of fietsen om uw voet minder te belasten.
  • Probeer af te vallen als u overgewicht heeft.
  • Pas uw schoeisel of zooltjes aan. Neem hiervoor evt. contact op met een podotherapeut.

Daarnaast kan de fysiotherapeut u ondersteunen door middel van rek- en spierkrachtoefeningen van de voet en kuitspieren. Wanneer de voet heel stug/stijf aanvoelt kan er ook aan de beweeglijkheid van de gewrichten van de voet en enkel gewerkt worden.

Heeft u hier last van en wilt u graag van uw klachten af? Maak dan een afspraak via info@vita-compleet.nl of bel met 077 472 24 95
Onze specialist is Niels Kessels.

Ga terug
© Vita Velden - Fysiotherapie