Headerafbeelding

Mulligan concept

Het Mulligan Concept is een mobilisatietechniek voor gewrichten. Het concept is ontwikkeld door de Nieuw-Zeelandse fysiotherapeut Brian Mulligan. Hij ondekte in de jaren '80 dat veel gewrichtsklachten veroorzaakt worden door een "positiefout"of "ontsporing" van de gewrichtsdelen ten opzichte van elkaar. Voor het herstel van de ontsporing wordt gebruik gemaakt van een passieve schuifbeweging van het gewricht (repositioneren) in combinatie met gelijktijdig door de patiënt uit te voeren actieve bewegingen. Het doel van de behandeling volgens het Mulligan-concept is het op pijnloze wijze herstellen van de normale beweeglijkheid en functie van het gewricht en de weke delen. Zelfwerkzaamheid van de patiënt in de vorm van huiswerkoefeningen is noodzakelijk om zo snel mogelijk tot een optimaal resultaat te komen.

Toepassing van de methode vindt slechts plaats als is voldaan aan Mulligan's belangrijkste stelregel: de manuele interventie van de therapeut moet 100% pijnloos zijn. Als dit niet mogelijk is, is deze klacht niet te behandelen volgens het Mulligan-concept.

De Mulligan-concept technieken kunnen op vrijwel alle perifere gewrichten en de wervelkolom worden toegepast. Klachten waarbij goede resultaten geboekt kunnen worden zijn onder andere tennisellebogen, enkeldistorsies, klachten van de knieschijf (retropatellaire chondropathie) en nekklachten.

Kijk voor meer informatie op www.mulliganconcept.nl 

Beschikbaar bij:

Vita Compleet

Dit zijn onze specialisten:

Kelly
© Vita Velden - Fysiotherapie