Headerafbeelding

Manuele therapie

Bij manuele therapie wordt door de fysiotherapeut de beweeglijkheid van het gewricht verbeterd door het toepassen van manipulaties en mobilisaties. Door bepaalde handgrepen te gebruiken zal de manueel therapeut trachten uw gewrichtsfunctie te herstellen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed functioneren, dit worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak worden klachten aan de gewrichten veroorzaakt door een overbelasting, bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Het is ook mogelijk dat spieren gaan verkrampen en dat de pijn daarvan uitstraalt naar andere gedeeltes van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kunnen deze functiestoornissen verminderd of verholpen worden.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

Veel klachten die worden veroorzaakt door functiestoornissen in het gewricht kunnen door de manueel therapeut behandeld worden. Hierbij kunt u denken aan:

  • Hoofd- en nekklachten
  • Nekklachten in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Hoge rugklachten, deze kunnen gepaard gaan met rib- en borstpijn
  • Lage rugklachten eventueel met uitstraling naar de benen
  • Duizeligheid
  • Kaakklachten
  • Heupklachten

Of manuele therapie voor uw klacht geschikt is kan pas bepaald worden na een screening of intake.

Opleiding

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die de aanvullende opleiding manuele therapie heeft gedaan (gemiddelde opleidingsduur is 4 jaar). Alle manueel therapeuten worden na hun opleiding in staat geacht gewrichtsstoornissen met de daarbij behorende problematiek, te kunnen onderzoeken en indien mogelijk met manuele therapie te behandelen. De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) zorgt voor registratie en verplichte na- en bijscholing van de manueel therapeut. Daardoor wordt u bij een door de NVMT erkende manueel therapeut altijd behandeld door iemand die kundig is. (Bron patiënteninformatie NVMT)

Beschikbaar bij:

Vita Velden

Dit zijn onze specialisten:

Olaf Schaeffers
Kelly Swinkels
Niels Kessels
Lynn Janssen
© Vita Velden - Fysiotherapie