Headerafbeelding

Claudicatio Intermittens - Looptraining

Bij Claudicatio Intermittens, ook wel "etalagebenen"genoemd, heeft u pijn bij het lopen en kunt u soms daardoor geen grote afstanden meer lopen. De term "etalagebenen" is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten (even kijken in de etalage van een winkel).

Hoe komt het dat u pijn heeft in uw benen?

De slagaderen in uw benen voeren te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. De medische term voor deze aandoening is Claudicatio Intermittens, artsen gebruiken ook wel de term perifeer arterieel vaatlijden (PAV). PAV wordt in vier stadia ingedeeld. Stadia 1 t/m 4. De meerderheid van de patiënten met PAV zitten in stadium 2.

Waar komt de pijn vandaan in de benen?

In het kort gezegd ontstaat er een vernauwing of verstopping in de slagaderen naar de benen, meestal veroorzaakt door verkalking (medische term: atherosclerose). Als u zich dan gaat inspannen krijgen de spieren te weinig bloed met zuurstof en ontstaat er een zuurstoftekort in deze spieren. Dit zuurstoftekort veroorzaakt de pijn in uw been/benen. Als u rust verdwijnt de pijn weer.

Wat is de oorzaak?

Risicofactoren voor vernauwingen in de beenslagader zijn:

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
  • overgewicht
  • weinig lichaamsbeweging.

Ook aanleg en leeftijd spelen een rol.

Therapie.

Looptraining onder begeleiding is de beste behandeling voor het beste resultaat. U leert een betere looptechniek wat voor afname zorgt van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten. Uw eigen inzet is heel belangrijk bij deze therapie. Onze praktijken zijn aangesloten bij Chronisch Zorgnet, waar alleen gespecialiseerde therapeuten in Claudicatio Intermittens aan verbonden zijn.

Voor meer en uitgebreidere informatie gaat u naar www.etalagebenen.nl wat een onderdeel is van Chronisch Zorgnet. Uiteraard helpen onze collega's Mirthe Cox en Marijn Weren u graag als u met vragen of onduidelijkheden zit.

Meer informatie kunt u ook hier nalezen: Folder perifeer arterieel vaatlijden

Mirthe en Marijn zijn te bereiken op de praktijk 077 472 24 95 of via info@vita-compleet.nl

Tot ziens bij Vita Compleet Fysiotherapie!

Dit zijn onze specialisten:

Mirthe Cox
Marijn Weren
© Vita Velden - Fysiotherapie