Headerafbeelding

Duizeligheid (BPPD)

BPPD (kortdurende bewegingsafhankelijke duizeligheid)

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen, bijvoorbeeld als men gaat liggen en/of vanuit liggende houding overeind komt. De draaiduizeligheid is zeer heftig maar duurt kort, gewoonlijk minder dan 1 minuut. Soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel. De klachten zijn uitputbaar, dat wil zeggen dat herhaling van de snelle hoofdbewegingen de klachten doet verminderen of verdwijnen.

Diagnose

Om een goede diagnose te kunnen stellen is onderzoek nodig. Met behulp van de zogenaamde kiepproef, waarbij het hoofd en het bovenlichaam vanuit zittende houding plotseling achterover worden gekiept, kan men de duizeligheid opwekken.

Oorzaak

De precieze oorzaak voor BPPD is nog onbekend. Men vermoedt dat loszittende oorsteentjes in het binnenoor door snelle positieverandering neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot draaiduizeligheid.
BPPD kan optreden na een hoofdongeval, ooroperatie, bij een ontsteking of doorbloedingsstoornis van het binnenoor of na langdurige bedrust. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak aantoonbaar.

De Epley manoeuvre


 
Uitvoering
1. Zit op bed met hoofd gedraaid naar links. Een kussen ligt zodanig op bed dat  in ruglig het kussen onder de schouders ligt.
2.Ga snel op de rug liggen met het hoofd blijvend gedraaid naar links. Het hoofd ligt achterover doordat de schouders op het kussen liggen. Het linker oor ligt dus onder. Wacht 30 seconden.
3. Draai het naar rechts zonder het hoofd op te tillen. Wacht 30 seconden.
4. Draai het lichaam en hoofd nog 90 graden verder naar rechts en wacht 30 seconden.
5. Kom vanaf de rechter zijde snel tot zit.
Herhaal deze manoeuvre 3 maal per dag totdat u 24 uur lang geen  houdingsbepaalde duizeligheid meer ervaart.

De Semont manoeuvreUitvoering
1. Zit rechtop met het hoofd 45 graden gedraaid naar rechts.
2. Val snel op de linker zijde zodat uw hoofd achter het linker oor het bed raakt. Wacht 30 seconden.
3. Draai hoofd en romp met een snelle beweging naar de andere zijde zodat uw hoofd op de rechter voorzijde komt te rusten. Wacht 30 seconden.
4. Kom tot zit.
Herhaal deze manoeuvre 3 maal per dag totdat u 24 uur lang geen houdingsbepaalde duizeligheid meer ervaart.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
© Vita Velden - Fysiotherapie